Problemet med icke-visuellt flimmer

Soluppgång över en insjö på Söderåsen

Visuellt och icke-visuellt flimmer är inget nytt problem, däremot med LED-belysningens intåg har problematiken blivit komplexare och svårare att hantera. Det är svårare att veta vilka produkter som avger flimmer, flimrets frekvens och dess modulation, dvs hur mycket ljuset varierar och hur ofta. Faktorer som är relevanta för att bedöma kvalitén på belysningen.

Flimmer från LED-belysning orsakas främst av dåliga produkter, men även produkter av hög kvalitet kan skapa flimmer, om de inte är kompatibla med varandra.

Huvudvärk, irritation, lässtörningar, trötthet och stress kan orsakas av flimmer. Både det flimmer vi ser och det icke visuella flimret påverkar oss negativt. Forskning har även visat på att flimmer kan ha ett samband med elöverkänslighet. Därför kräver arbetsmiljöverket att arbetsplatsbelysningen ska vara utformad så att besvärande flimmer inte uppstår (2009:02 14§).

Svårt att mäta icke-visuellt flimmer

Mätning av ickevisuellt flimmer med handhållet mätinstrument

Mätning av icke-visuellt flimmer

Att mäta flimmer är svårt, det finns få produkter på marknaden som mäter flimmer.

Med en mobilkamera kan man kontrollera om en ljuskälla flimrar, blir det ränder på skärmen när man riktat kameran mot ljuskällan flimrar ljuskällan. Det är dock inget bra sätt att kontrollera om en ljuskälla flimrar. Olika kameror har olika bildfrekvens och kamerans inställningar kan påverka resultatet. Har ni otur kan det ge en rejält missvisande bild.

Vilka belysningsprodukter bör jag välja?

Det svårt att veta vilka produkter på marknaden som inte ger flimmer. De råd som ges av belysningsbranschen är att satsa på kvalitetsprodukter och rådfråga leverantören. Dock är det svårt att kontrollera att den aktuella kombinationen av dimmer och drivdon inte orsakar flimmer.

Vi har därför valt att investera i en ljusmätare som kan mäta flimmer. För vi anser att bra ljus är viktigt och inte något att lämna till slumpen. Mätningar är, i fallet med flimmer, ett utmärkt komplement till en visuell bedömning av ljusets kvalité.

Har ni fler frågor om flimmer eller behöver hjälp med att utföra ljusmätningar är ni välkomna att kontakta oss.

 

Mer att läsa om flimmer:

Mätning av spektralfördelningen hos en ljuskälla med ett handhållet mätinstrument.

Mätinstrumentet kan även mäta spektralfördelning, kelvin, CRI och lux

Belysningsbranschen – om flimmer

Ljuskultur – Fakta om LED och flimmer